Budúcnosť Bordeaux 6 odrôd
  • Facebook

 

Zmena klimatických podmienok okrem Burgundska je samozrejme prítomná aj v iných francúzskych apeláciách.  Ak sa dnes nič nezmení, víno z francúzskej oblasti Bordeaux za 40 rokov, tak ako ho poznáme, nebude existovať. Vysoký alkohol nad 15% a unavené lekvárové tóny asi nebude to pravé. Dokonca to významne ohrozí prítomnosť Merlotu a Sauvignonu Blanc vo viniciach.

52 odrôd viniča hroznorodého

Na začiatku bola požiadavka vinárov na stanovenie a výber odrôd vhodných do kupáže, ktoré odolávajú vysokým teplotám a neboli predtým vysadené v oblasti Bordeaux. Navrhnutých bolo 52 odrôd z ktorých sa postupne vybralo 6 experimentálnych odrôd. Tieto odrody budú vysadené na pokusných miestach a doplnia šesticu povolených modrých odrôd – Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carménère a Petit Verdot a osem bielych odrôd- Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc a Mauzac.

Podmienky použitia nových odrôd

Nové odrody vo výsadbe nesmú presiahnuť 5% z vinárom vysadenej plochy a vo víne nesmie byť ich podiel väčší ako 10%. Momentálne výsadba je povolená v apelácii Bordeaux a Bordeaux Supérieur. Názov týchto odrôd nesmie byť uvedený na etikete, pokiaľ tvoria menej ako 15% zmesi. V praxi to znamená, že zatiaľ sa stretneme s odrodovými vínami z týchto apelácií.

Realizácia tohto ambiciózneho plánu počíta s 10 rokmi a buď bude pokračovať v experimentálnom režime, alebo sa niektoré odrody zamenia. Tretia možnosť počíta s úspechom a odrody sa zaradia do klasickej kupáže. S prvými vínami sa stretneme najskôr v roku 2024.

Poďme si jednotlivé odrody predstaviť:

Nové modré odrody

Arinarnoa

Pôvod: Francúzsko 1956

Výsledkom kríženia medzi odrodami Tannat x Cabernet Sauvignon. Dobre sa prispôsobuje klimatickým zmenám, produkuje nízku hladinu cukru a má výraznejšie kyseliny. Štruktúrované vína s výraznou trieslovinou.

Castets  

Pôvod: Juhozápadné Francúzsko, pravdepodobne v Gironde

Historická a na dlhý čas zabudnutá odroda hrozna z Bordeaux je odolná voči bežným chorobám, teda vyžaduje menej postrekov.  Vína sú vysoko farebné a sú vhodné na archivovanie.

Marselan

Pôvod: Francúzsko 1961

Táto neskoro zrejúca odroda, ktorá je krížencom medzi Cabernet Sauvignon x Grenache,je odolná voči jarným mrazom. Dobre sa prispôsobuje zmenám podnebia. Vína sú kvalitné, vysoko farebné a sú vhodné na archivovanie.

Touriga Nacional

Pôvod: Portugalsko

Touriga Nacional, veľmi neskorá dozrievajúca odroda pochádzajúca z oblasti Dâo, významná pre oblasť Douro, relatívne odolná voči jarným mrazom, umožňuje neskorší zber a dobre sa prispôsobuje klimatickým zmenám. Vína sú vynikajúcej kvality, komplexné, aromatické, plné, štruktúrované, vysoko farebné s archivačným potenciálom.

Nové biele odrody

Alvarinho

Pôvod: Portugalsko / Španielsko

Výrazné aromatické vlastnosti portugalskej odrody Alvarinho sa dá využiť na vyrovnanie straty chuti, ktorá je zvyčajne spôsobená horúcim počasím. Dobre sa prispôsobuje klimatickým zmenám. Jemné aromatické vína s dobrou kyselinou.

Liliorila

Pôvod: Francúzsko 1956

Rovnako ako Alvarinho má výrazné aromatické kvality. Odrodu Liliorila možno použiť na vyrovnanie straty chuti, ktorá je zvyčajne spôsobená horúcim počasím. Kríženec medzi Baroque x Chardonnay. Vína sú kvetinové, silné a aromatické.

Jozef Milčík
  • Facebook

Jozef Milčík

Autor článku

Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.

 

Zdroj:

https://www.winemag.com/2021/02/08/bordeaux-grape-varieties-news

Preložené, upravené a skrátené