Predsudky o víne: korok, fľaša, ocenenia a sudové víno
  • Facebook

 

Článkov ako tento, ste už určite videli niekoľko. Dúfal som, že to bude stačiť k zažehnaniu predsudkov o víne, mýlil som sa. Sudové víno, ocenenia vína, korok by napísali celé príbehy o víne. Vraj opakovanie je matkou múdrosti. Tak si to poďme zopakovať. Aby to však nebola úplná nuda, doplním to o pár mojich postrehov zo someliérskej praxe.

Korok alebo skrutkový uzáver?

Skôr správnou otázkou by bolo, aký korok? Tradičným materiálom na uzavretie vínových fľiaš je prírodný korkový uzáver, vyrobený z jedného kusu. Alternatívou sú korky vyrobené z korkovej drviny, kombinácie drviny a korkovej plôšky a syntetické korky.

 

Korkový uzáver

Garantujem vám, že s naozaj kvalitným prírodným korkovým uzáverom ste sa mnohí ani nestretli. Dôvodom je, že takýto korok predražuje víno. Vinár ho použije jedine vtedy, keď predpokladá, že víno bude zrieť viac ako 10 rokov. Poznáte ich podľa toho, že sú o pár centimetrov dlhšie ako tie bežné. Ostatné korkové uzávery sa kupujú na základe predpokladu, kedy asi víno dosiahne stupeň zrelosti a má sa vypiť. Prečo? Rozhoduje cena. Tá sa líši podľa toho, ako dlho vydrží korok ideálne tesniť prístup vzduchu – 3, 5, 7, 10 rokov a akou technológiou boli ošetrené korky proti TCA (vada korok), ktorá znehodnocuje vôňu a chuť vína.

 

Syntetický korok

Osobne s ním nemám dobrú skúsenosť. Enormne ťažko sa vyťahuje. Raz to dokonca vyzeralo ako v rozprávke o repke. Jeden kolega držal fľašu a ja som ťahal. V drahej reštaurácii je to veľmi elegantný spôsob vyťahovania korku – hosť sa pobaví! Osobne mám skúsenosť, že po 2 rokoch skladovania vína pod syntetickým korkom, sa zmení chuť aj vôňa vína k horšiemu.

 

Sklenený uzáver

Je na pohľad pekný, elegantný. Dokonale uzavrie víno – bez prístupu vzduchu. Neprimerane drahý. Vína sú tiež samozrejme drahšie.

 

Korunkový uzáver

Je to lacný a dalo by sa povedať aj tradičný uzáver. Zdá sa vám to neprijateľné a primitívne? Keď dokáže hermeticky uzavrieť pivo, tak prečo nie víno? Aj tak veľa vín je vhodné vypiť do roka. Momentálne túto technológiu využívajú, najmä výrobcovia šumivého alebo perlivého vína.

 

Skrutkový uzáver

Zabudnite na predsudky. Dnes je technológia výroby tohto druhu uzáveru vína na vysokej úrovni. Dokonca pod ním môže víno zrieť do krásy. O jeho kvalite niet pochýb a používajú ho špičkoví vinári z celého sveta. Niekto si môže myslieť, že je to len uzáver lacných vín, no opak je pravdou. Netvrdím, že skrutkový uzáver je lepší ako prírodný korok za 1-2 eurá, ale musím z vlastnej skúsenosti povedať, že je rovnako dobrý ako korok, ktorý sa používa pre vína s archiváciou do 5 rokov.

 

Krásna fľaša vína a ešte krajšia etiketa

Počet vín v supermarketoch, ale aj vo vinotékach stúpa, aj sa často obmieňa a nie vždy sa vám dostane dobrej rady.

 

Vínová fľaša

Ak je fľaša krásna, či ťažká, nie je to zárukou kvality. Kupujete víno v nej, či fľašu? Nezáleží, akú má hlbokú dieru na dne, či je ľahká, tmavá, priesvitná alebo aj netradičného tvaru. Fľaša je obalový materiál, ktorý má zaručiť, aby sa víno v dobrej kvalite dostalo od vinára k spotrebiteľovi. Ešte raz kupujete si víno, nie fľašu! A víno si kupujete na základe údajov na etikete!

 

Etiketa vína

Hlavnou úlohou etikety je splniť si zákonom danú povinnosť uvedenia údajov o víne vo fľaši. A práve sem by sa mala sústrediť pri výbere vína vaša pozornosť.

Druhou  úlohou etikety je prilákať vašu pozornosť. O tú väčšinou potrebujú bojovať vína od neznámeho vinárstva, obchodníka s vínom alebo sú z menej známej odrody. Zárukou kvality ostatných vín je meno vinára na etikete, ktoré zároveň plní aj marketingovú funkciu.

Odporúčam vám zbystriť pozornosť pri krásnej fľaši s ešte krajšou etiketou! Nevravím, že nekúpite dobré víno, no je dobré byť ostražitý, ak fľašu navyše kupujete v zľave…

 

Víno a jeho ocenenia

Rôzne výhry zo súťaží majú vraj byť ocenením schopností vinára. Pre mňa je ocenením vinára a jeho práce každoročne vyprázdnený sklad vína. Ak chcete vedieť, kto je najlepší vinár, tak je to ten o ktorého je najväčší záujem u odborníkov a dopyt na víno u laikov.

 

Súťaže vína

Mne najviac na súťažiach prekáža, že výsledky nie sú konzistentné. Na jednej súťaži víno získa zlato na inej bronz a na tretej nič. Môžeme polemizovať ohľadne kvality súťaží, ale len v tom to nebude. Napríklad nultá vzorka vína by podľa mňa mala nastaviť parametre súťaže. Sám som si však overil, že keď nastavíte nultú vzorku, ktorá má hodnotu 84 bodov, tak si aj tak každý jeden hodnotiteľ hodnotí, tak ako je zvyknutý.

Ďalším problémom je pre mňa, že sa hodnotia ešte nenafľašované vína, teda priamo z tanku. Doslova sa nový ročník pripraví na súťaž tak, aby si niečo zo súťaže odniesol. Potom sa víno v správnom čase nafľašuje a vo fľaši to môže dopadnúť tak, že ho ani nespoznáte.

Berte výsledky zo súťaží skôr ako dôkaz, že to víno bude dobré. Či vám bude chutiť, to je otázka na odborného predajcu, alebo someliéra, ktorý by vás mal naviesť k správnej fľaši.

Pri zahraničných vínach, ktoré nepoznám, sa orientujem podľa názoru uznavaných odborníkov ako Hugh Johnson, Tim Atkin alebo časopisu ako Wine Advocate. V minulosti som nezávisle porovnal ich hodnotenia a moje hodnotenia, teda viem, že sa môžem spoľahnúť. Preto mám radšej hodnotenie vína od konkrétneho človeka-odborníka, ktorý hodnotí konzistentne a viem odhadnúť akú kvalitu vína očakávať.

 

Sudové víno a Bag in box

Skoro som zabudol na sudové víno.

Sudové víno je fenomén, ktorý nepoznajú mimo strednej Európy nikde na svete. Víno čapované do plastových fľiaš a sudov je v poriadku, ale umelý korok už nie?

Sudové víno vám vydrží maximálne 48 hodín v dobrej kondícii, avšak väčšinou do druhého dňa. Ani nijak zvlášť neušetríte. Keď si chcete kúpiť víno vo väčšom balení, tak si kúpte „Bag in Box“, takzvaný BiB. Víno máte v ochrannej atmosfére, ktoré ho ochráni až na dva týždne po otvorení. Nie je to krabicové víno ako mnohí tvrdia! Krabica len chráni vak s vínom! Aj tankové pivo je natlačené do vaku pivovarom, bez prístupu vzduchu, aby si uchovalo kvalitu. Toto je rovnaký proces!

Víno v plechovke alebo umelom pohári na jedno použitie má svoj význam pri veľkých podujatiach z hľadiska bezpečnosti. Tieto menšie balenia ľahko zachladíte v prenosnej chladničke. Ak sa bojíte kvality, ochutnám nejaké tieto alternatívne balenia a uverejním degustáciu na mojom profile na IG a FB.

Šírte kultúru vína!

Jozef Milčík
  • Facebook

Jozef Milčík

Autor článku

Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.