Diplom Sommelier Jozef Milčík - Vinařská akademie Valtice 2007
Certifikát sommeliera Jozef Milčík 2008 - Asociace sommelieru ČR - Ivo Dvořák
Weinakademie Osterreich - Advanced course wine and spirit international Jozef Milčík

Šírim kultúru vína!

Jednoduché heslo za ktorým sa skrýva nadšenie vínomila a empíria profesionála.

V minulosti ma poháňalo nadšenie nadobudnúť, čo najviac skúseností v oblasti gastronómie. Fascinovalo ma spojenie vína a jedla. Rôzne prístupy k obsluhe hostí ako fast food, slow food, kuchyne ako belgická, francúzska, brazílska, slovenská, česká či príprava čaju ,kávy, miešanie koktejlov a servis cigár, to všetko pomaly formovalo moje názory a myšlienky.

Prišlo obdobie someliérstva, ktoré trvalo 12 rokov. Rukami mi prešli tisíce vín, zo všetkých kútov sveta. Absolvoval som školenia vo Valticiach pod vedením profesora Krausa, v Prahe u Iva Dvořáka a Wine academy ako prípravu na WSET – Wine and spirits education trust v Ruste. Medzinárodný kurz v Ruste bol zaujímavý a nastolil nové otázky, názory a myšlienky študentov rôznych národností. Naozaj inšpirujúce. Neskôr som spadol do obchodu, budoval svetoznáme aj domáce značky vína aj alkoholu. Organizoval som školenia, eventy, degustácie.

Dnes mám iné podnikanie, doba si vyžiadala svoju daň. V žiadnom prípade som nezanevrel na víno, cigary, či whisky, ba práve naopak. Naďalej holdujem umeleckým dielam v podobe vína a destilátov, ale už len ako laik. Degustujem, ochutnávam, menej mudrujem a len si užívam to, čo mi chutí , vonia, bez čísel a tabuliek, bez stratégie predaja, jednoducho preto, že sa mi chce.

Šírim kultúru vína…

Jozef Milčík