Burgundsko - Pinot noir vs Syrah
  • Facebook

 

Zmena podnebia je fakt. Stačí si spomenúť na poslednú kampaň, ktorá začala veľmi skoro. Nevyhlo sa tomu ani Burgundsko a zber hrozna začal už dvanásteho augusta. V podstate tento trend, suché a horúce počasie, trvá niekoľko rokov.

Odrode Pinot noir je teplo

Našinec by povedal, že keď je teplo, tak aj víno bude plnšie, guľatejšie. Avšak pri odrode Pinot noir, kde sa cení jemnosť a elegancia, takáto taktika neobstojí. Nedávno sme boli zaplavení haldou romantických ohníčkov, (pozrieť sa môžete tu) zapálených vo viniciach Burgundska ako ochrana pre jarným mrazom. Keď sa k tomu v lete pridá sucho a hrozno je „de facto“ spálené slnkom, nie je o čo stáť. Jednoducho na najlepších miestach vo vinohrade je príliš teplo a výsledné víno dozreje už za rok, čo predtým trvalo minimálne tri. Vytráca sa elegancia, jemnosť a veľkoleposť Pinotu noir.

 

Klony alebo staré odrody?

Mantrou Burgundska je číslo 47, presne toľko je oficiálne registrovaných klonov odrody Pinot noir. Samozrejme reálne využíva sa len pár, ale podmienky sa menia a vo vinohradoch začína testovanie. Vyberajú sa najmä tie, ktoré produkujú menej cukru a viac kyselín. Druhou alternatívou sú lokálne odrody, ktoré odišli do zabudnutia práve preto, že pozde dozrievali a mali viac kyselín, ale to sa dnes hodí, či? Odrody ako Aubin, César, Melon, Roublot, Tressot si znovu nachádzajú pomaly miesto v preslávených viniciach. Na zamyslenie je, že prečo sa my neobraciame k lokálnym odrodám?

 

Experimenty s cudzím viničom

Francúzski vinári sú konzervatívni a hrdí na svoje odrody, ktoré ich spájajú s históriou ich predkov. S čím musím súhlasiť je, že „terroir“ sa buduje viac ako jeden ľudský život a rozumiem ich nedôvere. Napriek tomu sa v Côtes de Provence experimentuje s gréckymi odrodami Moschofilero a Agiorgitiko. Languedoc zase pokukáva po talianskej odrode Montepulciano. Burgundsko má dve možnosti, buď vyskúša odrody podobné Pinotu noir, ako Nebbiolo či Xinomavro, alebo siahne po francúzskych odrodách Cabernet franc a Syrah s odlišných profilom.

 

Jozef Milčík
  • Facebook

Jozef Milčík

Autor článku

Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.