Zavrite oči a predstavte si slnkom zaliatu morskú pláž, kráčate pieskom, ktorý vás páli a mierny morský vánok vám prináša vôňu mora. Cítite jemnú slanosť na jazyku? Ako vzniká slanosť vo víne? Súvisí slanosť vo víne s polohou vinice alebo je to spôsobom výroby?
Párovanie jedla a slanosť vo víne
Uvarte si španielsku paellu s morskými plodmi a otvorte si k tomu suchý Muscadet, Vermentino alebo Assyrtiko. Všetky tieto vína prinášajú slané tóny a vysokú kyselinu. Pre lepšiu predstavu si stačí spomenúť na rituál pitia tequilly v našich končinách – soľ a citrón.
S výrazom slanosť vo víne sa často spája aj výraz „mineralita“, ktorý často degustátori používajú. V podstate popisujú ako vnímame pH vína.
Mineralita – slanosť vo víne
O mineralite hovoríme vtedy, keď vo víne cítime tóny kriedy, mokrého kameňa alebo grafitu. Často však mineralita je prirovnávaná k mušliam, či ústriciam. S mušľami si hneď predstavujeme vôňu mokrého piesku, morských rias a mora.
Mineralita, teda vôňa kriedy, grafitu, kameňa, mušlí, sa logicky registruje ako vnem čuchový a nie chuťový ako si to mnohí degustátori zamieňajú. Tiež nechodíte po prírode a oblizujete kamene, či áno?
Terroir a slaná chuť
Slanosť vína sa spája s prítomnosťou morského pobrežia v blízkosti vinice. Príkladov je hneď niekoľko ako Sherry Manzanilla z pobrežného mesta Sanlúcar de Barrameda, Vermentino známe v Provensálsku ako Rolle, či z ostrova Sardínia.
Existujú však vína a vinice, ktoré s morom nemajú nič spoločné. Napríklad je dokázané, že keď oberáte hrozno príliš skoro, tak slanosť vo víne nenájdete. Preto je na mieste sa zaoberať, či slanosť nesúvisí aj so zrelosťou hrozna a pri fermentácii s vplyvom kyseliny, pH, kvasiniek a kalu.
Tipy na minerálne vína
- Mokrý štrk – Albariño z Rías Baixas na severozápade Španielska
- Mokrý štrk – Pinot grigio a Pinot bianco z oblasti Piemont, Silvaner z Nemecka
- Morská mušľa – Muscadet alebo Melon de Bourgogne z rieky Loire vo Francúzsku
- Morská mušľa – Assyrtiko z ostrova Santorini, Soave a Orvieto z Talianska,
- Grafit – Bonarda zo severu Talianska, Bordeaux
Jozef Milčík
Autor článku
Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.