Staroveká metóda vinifikácie vína v amforách si našla nejedného súčasného priaznivca vína. Amfora je všeobecne používaná ako označenie pre všetky druhy hlinených nádob, ktoré sa používajú na kvasenie a zrenie vína. Z histórie však poznáme niekoľko druhov nádob, ktoré sa používali v priebehu času.
Amfora
Slovo je odvodené z gréckeho slova „amphiphoreus“ ako označenie pre niečo, čo sa dá prenášať z oboch strán. Amfory sú podlhovasté, dvojručné vázy s tučnými telami, špicatými koncami a úzkymi krkmi. Je to vynález Kanaánčanov z 15.storočia pred naším letopočtom, ktorí obývali sýrsko-libanonské pobrežie. Boli vyrobené z hliny, pretože hlina bola najbohatším nerastným zdrojom a nie preto, že by niekto tušil, že to bude ideálny materiál na zrenie vína.
Tvar amfory
Nádoby sa dali ľahko vyrobiť, prepraviť a znovu použiť. Baňatý tvar poskytoval maximálny úložný priestor, zúžené konce uľahčovali gúľanie a zúžené krky nalievanie. Vodotesnosť bola dosiahnutá vymazaním vnútra amfory borovicovou živicou, preto sa používali často na prepravu vína, avšak boli využívané na prepravu oleja, zrna a orechov. Boli utesnené sadrovou zátkou. Prepravovali sa v trupe lode vo vrstvách, ktoré brázdili Stredozemné more.
Gruzínska amfora – Kvevri
Použitie hlinených nádob kvevri sa dá preukázať v gruzínskej histórii už od roku 6000 pred naším letopočtom. Kvevri sú oproti bežným amforám 250-krát väčšie. Môžu mať objem až 15 000 litrov. Tieto amfory sú vyrábané z miestnej hliny s vysokým obsahom striebra, ktoré má antibakteriálny účinok. Povrch kvevri sa ošetruje včelím voskom a nádoby sa zakopávajú až po hrdlo do zeme. Výhodou tejto techniky je, že nádoby sú pórovité, teda umožňujú mikrooxidáciu vína bez toho, aby víno preberalo sekundárne arómy z nádoby, ako sa to deje pri zrení v dubovom sude.
Druhy amfor v histórii
Gruzínska amfora Kvevri
Typický vajcovitý tvar hlinených nádob ktoré sa natierajú včelím voskom sú od roku 2013 zapísané ako kultúrne dedičstvo v zozname Unesco.
Tyrrhenská amfora
Používali ju Etruskovia v Tyrrhenskom mori. Zaujímavosťou je vhodenie borovicovej šišky do amfory ako konzervačnej látky. Nádoba bola zapečatená vytvrdnutou zmesou sopečného popola.
Fenická amfora Torpédo
Bolo navrhnuté tak, aby sa dokonale využil priestor pri preprave loďou v 8. storočí pred naším letopočtom. Nádoba mala objem okolo 23 litrov.
Egejské amfory
Prvý príklad rôznych tvarov nádob s určitým druhom tovaru, ktoré zákazníkom napovedali, aký obsah majú očakávať.
Jozef Milčík
Autor článku
Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.