• Facebook

 

Európske odrody viniča hroznorodého kopíruje slovenské vinohradníctvo minimálne od čias fyloxéry. Máme francúzske odrody ako Burgundské, či amerikánske odrody najmä z okolia Krupiny, Levíc či Veľkého Krtíša , tvz. samorodáky Otelo, Konkordia alebo Talián, a zároveň naše vlastné slovenské odrody viniča hroznorodého vyšľachtené Dorotou Pospíšilovou a jej tímom.

Uhorsko patrilo medzi najväčších vývozcov vína

Je jasným odkazom na riešenie tragickej situácie vinárov na Slovensku. Vývoz, ale čoho? Na jednom hektári je slovenský vinohradník alebo vinár ochotný vysadiť aj tri odrody viniča. Takže nie je objem. Slovensko by teoreticky mohlo mať okolo 35 000 hektárov. Na nízkonákladové vína je potrebné mať aspoň desaťkrát väčšiu plochu. Takže ostáva robiť „len“ kvalitné vína a to na minimálnej úrovni, po starom, neskorého zberu.

 

Vývoz vína

Cabernet sauvignon majú vysadené Francúzsko, California, Bulharsko, Juhoafrická republika, takže nemáme šancu na trhu uspieť a nadôvažok táto odroda, spolu s Alibernetom, v slovenských končinách nedozreje. Dobrá je tak na ružové víno aj to nie v každom roku.

Frankovka modrá je výborná odroda a občas sa niekomu zadarí, chýba však slovenský marketing na medzinárodnej úrovni. Rizling vlašský – tvárna odroda, vedeli by sme v okolí Levíc, Müller Thurgau – nepopulárne, Chardonnay- nemáme kvalitu, , Veltlínske zelené – Malé Karpaty a dosť, Rizling rýnsky vedeli by sme, ale nerobí sa až na výnimky, Tramín červený – aj vieme, ale dávame viac do retailu. Pinot blac a Furmint – to by mohli byť svetové unikáty, chce to však kvalitné sudy a cit pre detail.

 

Môžem vám s čistím svedomím povedať, že vinársky svet je unavený z cabernetov, pinotov, chardonnay, sauvignonov a tak ďalej… Stavať marketing na tom, že máme podobné podmienky ako Burgundsko je blbosť a ani to nie je pravda. Keď sa už porovnávame, tak by to mohlo byť údolie rieky Loire – Cabernet Franc a Sauvignon, Champagne – rodina pinotov, a to už sme v histórii vraj robili lepšie ako Francúzi, a Alsasko. Prečo by sme sa však mali opičiť?

 

Som zvedavý, či sa zmení charakter burgundských vín. Teším sa na návrat ku koreňom. Predsa len pôvodné odrody budú určite raritou!

Jozef Milčík

CEO, spoločnosť SEO Trends

Odrody Dunaj, Hron, Devín a spol.

 Slovenské odrody viniča hroznorodého v modernej histórii vinárstva, to znamená po druhej svetovej vojne, sú unikátom v celosvetovom merítku. Mnohí sa k tomu staviame ako nažratý pes ku kosti a špeciálne Ministerstvo pôdohospodárstva. Slovensko typicky agrárna krajina, ktorá by mala byť výstavnou skriňou pôdohospodárstva, od revolúcie sa nerieši absolútne nič, teda ak nepočítam podvody s eurofondami. Osobne by som si predstavoval podporu v podobe obnovy gazdovstiev – pole, dobytok, vinica, hodnoty vypestovaných plodín a udržateľnosti zdrojov.

 

  • Facebook

 Ale naspäť k vinici. Podpora výsadby novošľachtencov a následne marketing by mohla byť cesta, len to chce človeka zapáleného pre vec. Dnes už vieme povedať, kde by sa mohlo dariť Dunaju alebo Devínu, ktorý sa ukazuje ako tvárna odroda. Hron má skvelý potenciál. Osobne som zvedavý na Noriu. Možno potom získa Horeca dôvod na zalistovanie, čo najväčšieho počtu slovenských odrôd, pretože to turisti žiadajú a zo skúsenosti viem, že je jednoduchšie niekomu predať niečo zaujímavé, aj keď nie 100 bodové víno, než ho vychovávať a presviedčať, že slovenský cabernet je rovnako dobrý ako ten francúzsky, či kalifornský…

 

Jozef Milčík
  • Facebook

Jozef Milčík

Autor článku

Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.