Najlepšie chorvátske vína

 

Dovolenka v Chorvátsku pri mori patrí pre Slovákov k tým obľúbeným. Ja ho tiež rád navštevujem nielen kvôli moru, ale jednoducho preto, že sa tam dobre cítim.  Chorvátske víno sa často rodí na viniciach obrábaných ekologicky, teda v bio-kvalite, či biodynamicky. Nie je to náhoda. Málo postrekov, kvôli blízkosti mora a veľa kôz i oviec – vinári majú čím hnojiť. Keďže rád ochutnávam miestne vína, chcem sa podeliť o pár tipov na kúpu, či degustáciu chorvátskeho vína.

Chorvátske víno a čítanie etikiet – aby ste vedeli čo kupujete

Vrhunsko vino – prémiová kvalita vína, dá sa povedať terroirové víno

Kvalitetno vino – kvalitné víno, aj odrodové víno, typické pre konkrétnu oblasť

Stolno víno – stolové víno, región

Predikatno vino – vína s prívlastkom od výberu z hrozna až po ľadové víno, sladké vína

Suho vino – suché víno

Polsuho vino – polosuché víno

Slatko vino –  sladké víno

Pjenušavo vino – šumivé víno

 

Graševina

Biela odroda viniča hroznorodého u nás známa aj ako Rizling vlašský. Typická odroda pre strednú a východnú Európu, však ju aj dobre poznáme, škoda, že sa jej aj my viac nevenujeme. Je to veľmi tvárna odroda, takže sa s ňou stretnete vo všetkých kategóriách vín. Čím vyššia kvalita, tým je víno komplexnejšie – od ľahkých minerálnych vín, cez ovocné tóny, až po zrelé terciárne tóny medových plástov. Víno sa výborne hodí k „perkeltu“ z kapra (halászlé), k prílohe ajvar (ako lečo), ľahkých úpravám rýb, k morke.

Tipy na chorvátske víno z odrody Graševina:

Adzic vina                        http://www.adzic.hr/vina.html

Vinarija Bartolović            https://www.vinarija-bartolovic.com/bijela-vina

Vino Mihajl                      https://www.vino-mihalj.hr/web-shop-vina-mihalj/

Krauthaker                      https://www.krauthaker.hr/nasa-vina/

 

Chorvátske víno - Graševina - charakter vína

Istrijská Malvázia          

Istria najsevernejšia prímorská oblasť Chorvátska je známa autochtónnou bielou odrodou Malvázia. Toto chorvátske víno sa vyznačuje najmä tónmi zrelých jabĺk, medu, broskýň, marhúľ, ale aj bieleho ríbezlia, či lúčnych bylín. Malvázia je často delená do troch kategórií. Prvou sú ľahké, stolové vína na rýchlu konzumáciu. Druhá kategória je označovaná značkou IQ (Istrian Quality), to je „echt, original, tuti-fruti“ chuť typického, chorvátskeho vína z Istrie. Vydrží vo fľaši minimálne tri roky. A poslednou kategóriou sú archívne vína, ktoré sa uvádzajú na trh až po dvoch rokoch od zberu hrozna s archiváciou desať rokov. Vína z odrody Malvázia sú vhodné k jedlám z cestovín, morských plodov a k istarijskému pršutu.

Tipy na chorvátske víno z odrody Malvázia:

 

Mario Banko                      https://www.vila-romana.info/svijet-vina-mario-banko/

Clai                                   https://www.clai.hr/wine/#wine-sv-jakov-malvasia

Kabola                              https://kabola.hr/vino#svjezaVina

Cossetto                            https://cossetto.com.hr/en/malvasia-rustica/

Vina Pilato                         https://www.vina-pilato.com/

Tomaz                                https://vina-tomaz.hr/vina/malvazija-avangarde-2017/6

Vinarja Kozlović                  https://www.kozlovic.hr/vina

 

Chorvátske víno - Malvázia - charakter vína

Plavac mali

U našinca najznámejšia modrá odroda, ktorá sa pestuje v strednej a južnej Dalmácii. Často sa zamieňa s talianskym Primitivom, či americkým Zinfandelom, ale pravda je taká, že to je iba jeden s rodičov. Najznámejšími oblasťami tohto chorvátskeho vína sú polohy Dingač a Postup na Pelšejacu, Sveta Nedjelja, Zavala i Ivan Dolac na Hvare a Murvica na ostrove Brač. Grilované pokrmy z rýb, mäsa a zeleniny majú ľahko dymovú chuť, ktorú doplní Plavac mali.

Tipy na chorvátske víno z odrody Plavac mali:

Zlatan Otok                        https://zlatanotok.hr/vina/

Bura                                   https://buracellar.com/bura-wines/

Grgić                                  https://www.grgic-vina.com/en/shop/

Vina Carić                           http://vinohvar.hr/english/proizvodi-2/

Korta Katarina                     https://www.kortakatarinawinery.com/wines

Vinarja Miloš                        https://milos.hr/en/wines.html

 

Chorvátske víno - Plavac mali - charakter vína

Babić

Babić je modrá odroda. Toto červené chorvátske víno je známe vysokým alkoholom, ovocnou arómou a vyššou kyselinou, preto je vhodné na dlhodobé zrenie. Hrozno sa rodí na kamenistom podloží v okolí mesta Primošten, Šibenik. Odroda je pomenovaná po vinárskej rodine Babić a zaujímavosťou je, že priezvisko Babić je tretie najfrekventovanejšie v Chorvátsku.

Zvláštnosťou Dalmácie je ružové víno Opol, ktoré siaha do dávnej minulosti a patrí k tradíciám výroby vína. Jedná sa o veľmi suché víno ovocného charakteru. Vyrába sa často z odrôd Babić a Plavac mali, no nie je výnimkou prídavok medzinárodných odrôd viniča hroznorodého.

Tipy na chorvátske víno z odrody Babić:

Suha Punta                            http://suhapunta.hr/en/products

 

Chorvátske víno - Babić - charakter vína

Pár tipov na záver

 

  • Zinfandel, Primitivo sa v Chorvátsku nazýva Crljenak Kaštelanski alebo Tribidrag.
  • Víno Prošek nie je chorvátske prosecco, ale sladké dezertné víno podobné nášmu slamovému vínu.
  • Ďalšími typickými odrodami sú svieža Žlahtina z ostrova Krk, aromatická Vugava z ostrova Vis, Bogdanuša z Hvaru, Pošip s vysokou kyselinou a tónmi marhule a fíg a horký Grk z Korčule.
  • Najlepšie šumivé víno nájdete u Peršuriča.
  • https://misal.hr/en/proizvod/misal-millennium/
  • Ak budete nakupovať v supermarkete, tak chybu neurobíte s mega-skupinou Agrokor, ktoré má 30%-tný podiel na trhu. Jeho značkami sú:
  • Vina Laguna Festigia (odporúčam Malvazia a Castello)
  • https://vinalaguna.hr/en/wines-of-istrian-table/
  • Vina Belje (odporúčam Goldberg)
  • https://www.belje.hr/en/products/vina-belje/

 

Zdroj:

https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/gastronomija-i-enologija/top-vina-u-hrvatskoj

https://vino.hr/index.php?cPath=21

Hugh Johnson´s Pocket wine book

Jancis Robinson Wine

Preložené, upravené a skrátené